Oυκρανία – 13η ημέρα: Εφιάλτης δίχως τέλος – Βομβαρδίστηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση (Συνεχής ενημέρωση)

Καταγγελίες από τις ουκρανικές αρχές ότι βομβαρδίστηκαν και πολυκατοικίες

Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ουκρανία καθώς για 13η μέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Τη Δευτέρα οι συνομιλίες αποδείχτηκαν άκαρπες καθώς δεν έχει επιτευχθεί εκεχειρία και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση Λαβρόφ και Κουλέμπα, των δύο υπουργών Εξωτερικών, στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη. Παράλληλα, δεν έχει τελειωμό το σφυροκόπημα των Ρώσων σε αρκετά μέτωπα μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη με τον άμαχο πληθυσμό να προσπαθεί να βρει δίοδο διαφυγής.

Βομβαρδίστηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο (Χαρκίβ), πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τη συνάντηση με Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (…). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Δείτε live τις εξελίξεις

15.40 Νίκος Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ στη Βιέννη.

 Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τα ζητήματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη.

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση έκαναν μία γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης. «Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

15.35 Απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών καυσίμων ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει, ακόμη και σήμερα, την απόφασή της να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών καυσίμων, χωρίς τη συμμετοχή στο μέτρων των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η απαγόρευση θα αφορά πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και λιγνίτη, σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας.

15.29 Στέλεχος του κόμματος Πούτιν προτείνει εθνικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», που κυβερνά τη Ρωσία, πρότεινε την εθνικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που παύουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αρκετές ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Toyota, η Nike, η IKEA, αλλά και πιο πρόσφατα οι φινλανδικές εταιρίες τροφίμων Fazer, Valio και Paulig, ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και εργοστασίων στη Ρωσία προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Κρεμλίνο για να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου της «Ενιαίας Ρωσίας», Αντρέι Τουρτσάκ, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την αναστολή δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων «πόλεμο» εναντίον των Ρώσων πολιτών.

«Η Ενιαία Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση παραγωγικών μονάδων των εταιρειών που ανακοινώνουν την έξοδό τους και το κλείσιμο της παραγωγής στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά δεν θα ανεχθούμε να μας μαχαιρώνουν πισώπλατα, και θα προστατεύσουμε τον λαό μας. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι κατά της Ρωσίας συνολικά, αλλά κατά των πολιτών μας», δήλωσε.

«Θα λάβουμε αυστηρά μέτρα ως αντίποινα, ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου», πρόσθεσε ο Τουρτσάκ.

Η φινλανδικές Fazer, Valio και Paulig δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν. Η Fazer, που παράγει σοκολάτες, ψωμί και γλυκίσματα, έχει τρία αρτοποιεία στην Αγία Πετρούπολη και ένα στη Μόσχα, απασχολώντας περίπου 2.300 ανθρώπους. Η Valio έχει ένα εργοστάσιο τυροκομικών και απασχολεί 400 εργαζομένους στη Ρωσία ενώ η Paulig έχει μια μονάδα επεξεργασίας καφέ και απασχολεί 200 ανθρώπους στη χώρα.

15.17 Σειρήνες ηχούν στην Οδησσό

Φόβος ότι επίκειται αεροπορική επίθεση ή επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό. Σειρήνες καλούν τους πολίτες να πάνε στα καταφύγια.

15.16 Κίεβο: Έχουν σκοτωθεί 12.000 Ρώσοι στρατιώτες

Απολογισμό των ρωσικών απωλειών στη διάρκεια των 13 ημερών του πολέμου έκανε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτόν, 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει 48 αεροσκάφη, 80 ελικόπτερα, 303 άρματα μάχης, 1.036 οπλισμένα οχήματα, 120 πυροβόλα και 27 συστήματα αντιαεροπορικού πολέμου.

Να σημειωθεί ότι η επαλήθευση αυτών των στοιχείων από ανεξάρτητα μέσα δεν έχει καταστεί για την ώρα εφικτή, λόγω των συνθηκών του πολέμου και της εκατέρωθεν προπαγάνδας.

15.08 Σταμάτησε η επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τον ανταποκριτή του στο Κίεβο, σταμάτησε η εκκένωση της Μαριούπολης από αμάχους, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

14.30 ΟΗΕ: Επιβεβαιώθηκαν 406 νεκροί άμαχοι και 801 τραυματίες

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν χάσει την ζωή τους 406 άμαχοι και ακόμη 801 έχουν τραυματιστεί, αν και ο πραγματικός αριθμός των απωλειών θεωρείται ότι θα είναι σαφώς μεγαλύτερος.

14:24 Τουλάχιστον 21 οι νεκροί στο Σούμι

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των βομβαρδισμών στην πόλη Σούμι της Ουκρανίας, που βρίσκεται 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

14:19 2 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι πλέον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάει στις εξής χώρες:

  • Πολωνία, πάνω από 1.204.000 πρόσφυγες
  • Ουγγαρία 191.000
  • Σλοβακία 141.000
  • Μολδαβία 83.000
  • Ρουμανία 82.000
  • Ρωσία 99.300
  • Λευκορωσία 453

Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 183.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από αυτές τις χώρες προς άλλες στην Ευρώπη.

14.13 Ενεργειακά η ΕΕ δεν είναι στην ίδια θέση με τις ΗΠΑ, προειδοποιεί η προεδρεύουσα Γαλλία

Η ΕΕ στοχεύει σε κοινή θέση των μελών της όσον αφορά το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου και αερίου που προωθούν οι ΗΠΑ, είπε η αρμόδια υπουργός της Γαλλίας Μπαρμπαρά Πομπιλί. Η Γαλλία είναι προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Η Πομπιλί έκανε σαφές ότι η Ευρώπη ζητά από τις ΗΠΑ να συντονιστούν με τους ευρωπαίους εταίρους τους στο συγκεκριμένο θέμα, εμμέσως υποδεικνύοντας αρνητική στάση για μία τέτοια εξέλιξη. «Τους ζητάμε λίγο συντονισμό … Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση … αλλά δεν είναι καθόλου στην ίδια ενεργειακή κατάσταση με εμάς», σημείωσε πηγή στο περιβάλλον της, την οποία αναπαράγει το Γαλλικό Πρακτορείο. Σημειώνεται ότι η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία 30% του πετρελαίου και 40% του αερίου που καταναλώνει.

«Θα αποφασίσουμε τη σωστή στιγμή αν θα ακολουθήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα είναι μια κοινή απάντηση», κατά την ίδια πηγή. «Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, σε συνοχή και σε συντονισμό για κάθε απόφαση».

14.00 Από κοινού στήριξη ειρηνευτικών συνομιλιών πρότεινε η Κίνα σε Γαλλία και Γερμανία

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι τρεις χώρες θα έπρεπε από κοινού να υποστηρίξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

13.57 Η Shell σταματάει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Η πετρελαιοβιομηχανία Shell ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί πλήρως από οποιαδήποτε ανάμιξη στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε «συγγνώμη» την Τρίτη για την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού… δεν ήταν η σωστή και λυπούμαστε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπεν βαν Μπέρντεν.

Η Shell την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% και λειτουργεί από τον ρωσικό όμιλο φυσικού αερίου Gazprom.

Η Shell εντάχθηκε σε μια σειρά εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της BP, η οποία δήλωσε ότι εγκαταλείπει το μερίδιο 19,75% της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft. Ωστόσο, ήταν μια από τις λίγες δυτικές εταιρείες που συνέχισαν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η βρετανική εταιρεία ενέργειας δήλωσε ότι θα αλλάξει την αλυσίδα εφοδιασμού αργού πετρελαίου για να αφαιρέσει τους όγκους από τη χώρα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και να κλείσει τα πρατήρια καυσίμων και τις επιχειρήσεις καυσίμων και λιπαντικών αεροσκαφών στη Ρωσία.

Η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση σε ορισμένα από τα διυλιστήρια της.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον οποίο βοήθησε να χρηματοδοτηθεί ως μέρος μιας κοινοπραξίας.

13.30 Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο

«Έχασε» τις 800 μονάδες ο ΓΔ – Σχεδόν 17% οι απώλειες από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όταν είχε αγγίξει τις 950 μονάδες.

13.25 Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν πλήγματα στον ανθρωπιστικό διάδρομο της Μαριούπολης

Ανάρτηση του Nexta παραθέτει αντίστοιχη του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πλήγματα στον ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση αμάχων της Μαριούπολης. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έναρξη της επιχείρησης εκκένωσης.

13.23 Bloomberg: Έκδοση ευρωομολόγων για την ενέργεια και την άμυνα εξετάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλιών, την Πέμπτη, το σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων σε δυνητικά μαζική κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ενημερωτικού δικτύου Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση σχετικά με τις προετοιμασίες. Όπως αναφέρεται, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύουν να συγκεντρώσουν.

12:19 Υπαναχώρηση Ζελένσκι

Σημαντική μεταστροφή στην φρασεολογία που χρησιμοποιεί η ουκρανική ηγεσία απέναντι στα αιτήματα που έχει θέση η ρωσική πλευρά ήδη πριν την εισβολή, αποτελούν οι δηλώσεις Ζελένσκι στο αμερικανικό ABC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων ποια είναι σήμερα η θέση του για την απαίτηση της Μόσχας να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη ώστε η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και επιπρόσθετα την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Είμαι έτοιμος για διάλογο», είπε ο Ζελένσκι, αλλά «δεν είμαστε έτοιμοι να υποκύψουμε, δεν είμαι εγώ, είναι ένας λαός που με εξέλεξε».

«Για το ΝΑΤΟ, έχω ήδη πει από τότε που καταλάβαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να αποδεχθεί την Ουκρανία, ότι η Συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με την Ρωσία, πως ποτέ δεν θέλαμε να είμαστε μια χώρα που παρακαλάει στα γόνατά της για κάτι. Δεν θα είμαστε αυτή η χώρα, δεν θέλω να είμαι ένας τέτοιος πρόεδρος», υποδεικνύοντας εμμέσως ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πλέον κάτι που δεν διαπραγματεύεται η χώρα του.

«Για θέματα που αφορούν προσωρινά κατεχόμενες περιοχές και “δημοκρατίες” που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν πλην της Ρωσίας, μπορούμε να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα ζήσουν στο μέλλον», προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνονταες ότι «αυτό που είναι κατ’ εμέ σημαντικό είναι το πώς θα ζήσουν σε αυτές τις περιοχές οι πληθυσμοί που θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας».

Απέρριψε και πάλι την λογική τελεσιγράφων της Ρωσίας και τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συζητά, να αρχίσει διάλογο». Μάλιστα, υπονόησε ότι η πληροφόρηση που έχει ο Ρώσος πρόεδρος για τις εξελίξεις των επιχειρήσεων στην Ουκρανία δεν είναι ακριβείς και τον κάλεσε να «βγει από την φούσκα» των πληροφοριών που του παρέχουν.

12.10 Interfax: Η Μόσχα ζητά επιστροφή σε ψυχροπολεμική «ειρηνική συνύπαρξη» με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό σε ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, με τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

11.57 Ουκρανικές προειδοποιήσεις: Η Ρωσία θέλει να αλλάξει πορεία στους διαδρόμους εκκένωσης

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης εξέδωσε μια προειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «προετοιμάζεται να διαταράξει» τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τη διαδρομή των αυτοκινητοπομπών.

Σύμφωνα επίσης με το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών, παρόλο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επισήμως συμφωνήσει με τον ανθρωπιστικό διάδρομο, «η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να διακόψει το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων και να χειραγωγήσει τη διαδρομή για να αναγκάσει τους ανθρώπους να πάνε από την άλλη πλευρά».

Επίσης, καλεί τη ρωσική πλευρά να σεβαστεί την εκεχειρία ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

11.52 Απομακρύνονται άμαχοι από Κίεβο και Ιρπίν

Σύμφωνα με τον Ολέκσι Κουλέμπα, κυβερνήτη της περιοχής του Κιέβου, έως τις 9.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), περισσότεροι από 150 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από την πόλη.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση αμάχων από το Ιρπίν.

11.37 Πολύ πιο απελπισμένο και ευάλωτο το δεύτερο κύμα προσφύγων

Πρώτοι έφυγαν από την Ουκρανία κυρίως όσοι είχαν συγγενείς και γνωστούς σε γειτονικές χώρες και την ΕΕ, το δεύτερο κύμα που θα ακολουθήσει, θα είναι άνθρωποι πραγματικά απελπισμένοι, χωρίς χρήματα και επαφές, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της Φίλιπο Γκράντι δήλωσε σχετικά ότι «θα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση αυτή που θα κληθούν να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες και θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλους τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός».

11.22 Κατά τους Ρώσους ο Ζελένσκι έχει «πιθανή λύση» για Κριμαία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει στην ρωσόφωνη ιστοθέση του ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει μια «πιθανή λύση» για την Κριμαία (που η Ρωσία προσάρτησε το 2014) και τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κήρυξαν αυτόνομες λαοκρατικές δημοκρατίας, με την Μόσχα να τις αναγνωρίζει λίγο πριν την εισβολή.

11.18 Τα πρώτα λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού φεύγουν από το Σούμι

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Ναταλία Γκούμενιουκ έδωσε μέσω Twitter την αναχώρηση των πρώτων προσφύγων από το Σούμι, που βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα, με λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης την πομπή των λεωφορείων μπορούν να ακολουθήσουν πολίτες με δικά τους οχήματα.

11.00 Πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο στην Πολωνία

Μόνο χτες πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία 141.500 άτομα, σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Πολωνίας. Την Κυριακή είχαν προηγηθεί 142.300, οι περισσότεροι ως τώρα σε ένα 24ωρο. Εκτιμάται ότι από τα 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, το 40% περίπου (480.000) έχει ήδη φύγει προς άλλες χώρες της ΕΕ.

10.45 Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν την απομάκρυνση αμάχων από Σούμι και Ιρπίν

Η Ουκρανία άρχισε την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά τη συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

10.40 Πεντάγωνο: Η Μόσχα έχει αναπτύξει σχεδόν όλες τις δυνάμεις της στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που είχε συγκεντρώσεις τους τελευταίους μήνες στα μεταξύ τους σύνορα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ευρώπη ακόμη 500 στρατιώτες για να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Επίσης, εκτίμησε ότι με την εντατικοποίηση των ρωσικών επιχειρήσεων, οι άμαχοι πλήττονται όλο και περισσότερο και η Μόσχα επιδιώκει τώρα να «στρατολογήσει» ξένους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων Σύρων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να έχουν κάνει πρόοδο στη νότια Ουκρανία, «δεν έχουν πετύχει κάτι σημαντικό στην υπόλοιπη χώρα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο, επιπλέον αυτών που συνήθως σταθμεύουν εκεί.

10.27 Εντείνεται το προσφυγικό δράμα στην καρδιά της Ευρώπης

Ένα δεύτερο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία θα είναι πιο ευάλωτο από το πρώτο, προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, οι άνθρωποι που «δεν έχουν πόρους και δεν έχουν συνδέσεις» δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν. 

«Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση προς διαχείριση για τις ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον, και θα χρειαστεί να υπάρξει ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλους στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει το 1,2 εκατ. ενώ συνολικά ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το 1,7 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας.

Άγνωστος για την ώρα παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στη χώρα.

10.25 «Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» κατά τους Ρώσους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι από τις 9 το πρωί στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει να βάλλουν κατά στόχων, προκειμένου να προχωρήσει η εκκένωση αμάχων από την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο, καθώς και από τα Τσερνίχιβ, Σούμπι, Μαριούπολη. Σημειώνεται ότι παρά τις συμφωνίες για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προηγούμενες προσπάθειες ανακόπηκαν από πυρά βαρέων όπλων.

10.13 Λονδίνο: Θα στηρίξουμε την Πολωνία αν αποφασίσει να στείλει αεροπλάνα στο Κίεβο

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως η Βρετανία θα υποστηρίξει την Πολωνία, αν η τελευταία αποφασίσει να παράσχει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πάντως ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Πολωνία.

«Θα υποστήριζα τους Πολωνούς και οποιαδήποτε επιλογή κάνουν», δήλωσε στο Sky News, αναφέροντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να προσφέρει αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί.

«Θα προστατεύσουμε την Πολωνία, θα τους βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειάζονται», πρόσθεσε. «Η Πολωνία θα καταλάβει ότι οι επιλογές που κάνουν όχι μόνο θα βοηθήσουν άμεσα την Ουκρανία, κάτι που είναι καλό, αλλά μπορεί επίσης να τους φέρουν στην απ’ ευθείας γραμμή πυρός χωρών όπως η Ρωσία ή η Λευκορωσία».

Ο «ξοφλημένος» Πούτιν

Πιστός στην επιθετική ρητορική κατά του Ρώσου προέδρου που ακολουθεί το Λονδίνο, ο Μπεν Γουάλας υποστήριξε επίσης πως «οτιδήποτε και να συμβεί… ο πρόεδρος Πούτιν είναι μια ξοφλημένη δύναμη στον κόσμο και είναι τελειωμένος, ο στρατός του είναι τελειωμένος και χρειάζεται να το αναγνωρίσει».

«Η διεθνής κοινότητα έχει ενωθεί εναντίον του … βρίσκεται σε μια θέση από την οποία θα προκαλέσει τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες στον λαό του».10:01

10.00 Νέες ιαπωνικές κυρώσεις κατά Ρώσων και Λευκορώσων

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως παγώνει τυχόν πόρους άλλων 32 αξιωματούχων και ολιγαρχών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων, 20 Ρώσοι, ανάμεσά τους στελέχη και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, τον ηγέτη της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, αλλά και στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner.

Επίσης, οι κυρώσεις αφορούν 12 Λευκορώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, καθώς και 12 οργανισμούς στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την απόφαση, για να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταφορά κεφαλαίων στα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις εφεξής θα απαιτείται ειδική κυβερνητική άδεια.

Η Ιαπωνία απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές εξοπλισμού για διυλιστήρια στη Ρωσία και ειδών γενικής (ή «διπλής») χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό στη Λευκορωσία.

Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές ειδών προοριζόμενων για το υπουργείο Άμυνας, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Λευκορωσίας, καθώς και της εταιρείας JSC Integral.

9.40 Ανθρωπιστικός διάδρομος αναμένεται να ανοίξει σήμερα στο Σούμι

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι αναμένεται να αρχίσουν να αναχωρούν από το Σούμι με λεωφορεία στις 10:00 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η πόλη βρίσκεται στη δίπλα στα σύνορα με την Ρωσία, στα βορειοδυτικά του Χαρκόβου, που επίσης πολιορκείται.

9.30 Εξοντώσαμε δεύτερο Ρώσο στρατηγό λένε οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, σκοτώθηκε στα περίχωρα του Χαρκόβου ο Ρώσος υποστράτηγος Βιτάλι Γερασίμοφ, μαζί με αρκετούς ακόμη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς. Η πληροφορία δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί. 

9.20 Μεγάλες ρωσικές απώλειες στον αέρα προβάλλουν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής μέχρι και τις 6 το πρωί της Τρίτης, ήταν μεταξύ άλλων:

  • στρατιώτες 12.000 
  • άρματα μάχης 303
  • τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού 1036
  • τεθωρακισμένα αυτοκίνητα 474
  • αεροσκάφη 48,
  • ελικόπτερα 80

9.15 Επίδομα 930 ευρώ για τους Ουκρανούς στρατεύσιμους

Με ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πρόσθετο μισθό 30.000 χρίβνα (900 ευρώ περίπου) στους στρατεύσιμους για όσο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Η κίνηση αποτελεί σημαντικό κίνητρο κατάταξης πολιτών, αν υπολογίσει κανείς ότι ο βασικός μισθός στην χώρα ήταν 6.000 χρίβνα (185-190 ευρώ) και προετοιμαζόταν αύξηση στα 6.500 χρίβνα.

9.00 Η πείνα μία ακόμη απειλή για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Ο δήμαρχος του Λβίβ, της μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης που βρίσκεται στον δύσκολο δρόμο από τα θέατρα των επιχειρήσεων μέχρι τα σύνορα με τις χώρες της ΕΕ, κάνει έκκληση για άμεση ενίσχυση με τρόφιμα, καθώς πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν προστεθεί στις 720.000 κατοίκους.

Ο Άντριι Σαντόβιι υπογράμμισε ότι έχουν γεμίσει όλα τα κλειστά γήπεδα, τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα νοσοκομεία και ζήτησε να αποσταλούν σκηνές που να περιλαμβάνουν και υποδομές παρασκευής φαγητού.

8.50 ΙΑΕΑ: Δεν υπάρχει απειλή ραδιενέργειας από τα πλήγματα στο Χάρκοβο

Ο βομβαρδισμός του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χαρκόβου από τις ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή δεν έχει προκαλέσει καμία «ραδιολογική συνέπεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, τα ραδιενεργά υλικά που βρίσκονταν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι πολύ λίγα και όχι «κρίσιμης κατάστασης». Χρησιμοποιούντο στην παραγωγή κυρίως ιατρικών αλλά και άλλων αντίστοιχων προϊόντων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα κυρίως στα ρωσικά ΜΜΕ, το συγκεκριμένο ινστιτούτο επεδίωκε να κατασκευάσει «βρόμικες βόμβες» για να χρησιμοποιηθούν κατά ρωσικών στόχων.

8.40 Το G7 προσπαθεί να προετοιμαστεί για άλμα τιμών στα τρόφιμα

Υπό την απειλή απώλειας της τεράστιας ουκρανικής παραγωγής σιτηρών, αλλά και την αδυναμία προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, η Γερμανία οργανώνει την Παρασκευή ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Η προμήθεια ζωοτροφών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής, όμως μπορούν να αναμένονται μεγάλες ελλείψεις σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ — ειδικά εκεί όπου καταγράφονται ήδη ελλείψεις σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων όπως η ξηρασία», σημείωσε ο Τζεμ Έζντεμιρ, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας. «Οι αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες», πρόσθεσε.

8.30 Οι Ρώσοι απειλούν να στείλουν την τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι μπορεί να διακόψει την ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αν η Δύση προχωρήσει σε μπλόκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την προσφορά πετρελαίου παγκοσμίως και θα οδηγούσε σε διπλασιασμό των τιμών στα 300 δολάρια/βαρέλι (σήμερα είναι λίγο κάτω από 130 δολάρια/βαρέλι). Η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα, όπως υπογράμμισε, θυμίζοντας και το μπλόκο της Γερμανίας στην διαδικασία ενεργοποίησης του Nord Stream 2, του νέου αγωγού αερίου απευθείας από τη Ρωσία στην Γερμανία.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα πιθανό μπλόκο, μαζί με τους συμμάχους τους, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία απέρριψαν χτες μια τέτοια κίνηση. Οι δύο χώρες είναι από τις πλέον εξαρτημένες από τις εισαγωγές αερίου από την Ρωσία. Συνολικά η ΕΕ εισάγει το 40% του αερίου που καταναλώνει, όπως και το 30% του πετρελαίου, από την Ρωσία, χωρίς να διαθέτει εύκολες εναλλακτικές πηγές.

8.25 Τουρκία – Αττάλεια: Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας – Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

08:10 Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

05:02 ΔΟΑΕ: Δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση βομβαρδίστηκε

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

04:05 Ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα επιβεβαιώνει πως σκοπεύει να συζητήσει μεθαύριο Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία

03:10  Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί